Sentierotraining & coaching

Bureau voor persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie

De seizoenen

De lente hangt weer in de lucht! Wij houden van de seizoenen zoals we die in Nederland kennen. De afwisseling van het landschap, de temperaturen en activiteiten die daar bij horen…, heerlijk!

Meteorologisch is de lente alweer begonnen. De natuur wordt weer wakker. De dagen worden langer en de aarde wordt omgewoeld zodat er gezaaid kan worden. De lente geeft weer licht en ruimte. En vol verwachting kijken we hoe de bloemen uit hun knoppen komen en de blaadjes weer aan de boom komen. Alles lijkt mogelijk!

En dan komt de zomer, waarin alles groen is. De natuur groeit en bloeit. We kunnen dan genieten van de zon en het moois dat is ontstaan en we kunnen lange dagen buiten zijn. Deze periode kan voor sommigen niet lang genoeg duren. Maar als de eerste blaadjes verkleuren dan is de herfst in aantocht.

In dit seizoen verkleuren de bladeren en vallen van de boom. Gewassen worden geoogst en de dagen worden korter. De mensen maken het gezellig in huis en gaan wat minder vaak op pad.

Het wordt kouder, de winter komt eraan. De meeste bomen dragen geen blad meer. Planten sterven af en dieren zoeken hun hol weer op om te overwinteren. Alles komt tot rust.

Waarom staan we stil bij de seizoenen? Omdat je ook in een coachtraject de kenmerken van de seizoenen tegenkomt. Ook als een coachtraject niet in de lente start.

De lente

Een coachtraject begint met een zogenaamd ‘klik’-gesprek. Het is een kennismakingsgesprek, waarin gekeken wordt of de coachee een klik heeft met ons. Ook wordt in dit gesprek de coachvraag verder uitgediept, zodat voor coach en coachee duidelijk is waar de coachee tegenaan loopt en wat de coachee kan ontwikkelen om hier mee om gaan. Wij stellen dan een heleboel vragen. Vragen die ogenschijnlijk logisch lijken, maar die voor de coachee soms heel confronterend kunnen zijn. In de gesprekken daarna zullen we ook ideeën en handvatten aanreiken zodat de coachee op een andere manier naar de situatie kan kijken. Kortom; de aarde wordt flink omgewoeld, en er worden nieuwe ideeën gezaaid. De coachee bepaald uiteindelijk welke zaadjes gaan groeien.

Zomer

De coachee probeert dingen uit en krijgt nieuwe ervaringen. Vaak blijkt dat de coachee tot veel meer in staat is dan hij denkt. Collega’s reageren vaak positief op ‘nieuw’ gedrag van de coachee. Door deze positieve ervaringen kan de coachee dingen anders doen dan hij gewend is en ontwikkelt zo nieuwe manieren om met een situatie om te gaan. Hij krijgt keuzes. De coachee voelt dat hij groeit en bloeit.

Herfst

De nieuwe ervaringen die de coachee heeft opgedaan worden opgenomen in het dagelijkse leven en krijgen daarmee een eigen kleur. Ideeën en handvatten die niet passen, worden losgelaten net als de bladeren van de boom. De coachee heeft nieuwe ervaringen toegevoegd, zoals een boom elk jaar een nieuwe jaarring toevoegt aan zijn stam.

Winter

Dan komt het einde van het coachtraject in zicht. De coachvraag is beantwoord, de coachee heeft genoeg handvatten om met de lastige situaties die komen, om te gaan. Het is even klaar! Even geen nieuwe vragen en ideeën. Maar rust en tijd om alles een plek te geven. Kortom, het is winter.

En als alles een tijdje rustig is, begint het misschien wel weer te kriebelen. Dan is er weer ruimte voor nieuwe zaadjes en nieuwe ontwikkeling! En vangt de ‘lente’ weer aan!

Terug naar artikelen

Of lees het artikel Elke reis begint met de eerste stap of Ik heb dorst!


Geen nieuws missen?

Volg Sentiero training & coaching en ontvang als eerste een e-mail met het laatste nieuws.