Sentierotraining & coaching

Bureau voor persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie

Doe het eens anders!

Als loopbaancoach begeleiden we regelmatig mensen die het niet meer naar hun zin hebben op het werk. Ze willen meer plezier en voldoening uit hun werk halen. De vraag is of dat nog in de huidige functie te vinden is, of dat ze op zoek moeten naar iets anders.

Pieter is begin dertig en werkt bij een maatschappelijke organisatie. Hier kwam hij toevallig terecht na zijn studie. Hij had het naar zijn zin en groeide binnen de organisatie door. De laatste tijd kan hij niet meer ontkennen dat hij regelmatig met tegenzin naar het werk gaat. En dat is hij niet van zichzelf gewend. Hij vraagt zich af of hij nog op de juiste plek zit, of dat hij iets totaal anders zou moeten gaan doen.

In het kennismakingsgesprek vraag ik aan Pieter welk cijfer hij zijn werk geeft. Hij moet daar even over nadenken. Hij slaapt zondags al slecht, omdat hij maandag weer moet werken. Maar als hij eenmaal op het werk is, dan gaat het vaak wel weer. Hij weegt af en komt tot een 4.

Een 4, een dikke onvoldoende dus! Pieter begrijpt de ernst van de situatie. Het is hem duidelijk dat dit niet de plek is waar hij nog langer wil werken. Hij beseft dan hij vaak ‘ja’ heeft gezegd tegen functies die langs kwamen. Maar dat hij zichzelf nooit kritisch heeft afgevraagd of hij die functies ook echt ambieerde. Pieter weet het zeker, hij gaat op zoek naar een andere baan bij een andere organisatie.

In het daarop volgende coachgesprek deelt Pieter mij mee dat hij heeft besloten om nog niet te solliciteren. Hij vertelt dat de organisatie aan het reorganiseren is, en dat dit mogelijk nog kansen voor hem biedt.

Ik laat een stilte vallen. Pieter doet wat hij steeds heeft gedaan; hij reageert op de kansen die langs komen. Dit heeft hem in het verleden geholpen en heeft hem gebracht waar hij nu zit. Maar als hij dit blijft doen, dan verandert er niets. Dan kiest de functie hem. Het is belangrijk dat hij zelf de regie neemt, en de functie zoekt en kiest die bij hem past. Of dit nu binnen of buiten de organisatie is!

Ik confronteer hem met het patroon dat ik zie. Pieter laat het even op zich inwerken. Het kwartje valt. Hij zal het echt anders moeten doen dan hij gewend is. Hij heeft nog geen idee hoe. Daar gaan we samen mee aan de slag. Pieter weet dat hij een stap dichter bij zijn doel is gekomen!


Naar het overzicht van artikelenGeen nieuws missen?

Volg Sentiero training & coaching en ontvang als eerste een e-mail met het laatste nieuws.