Sentierotraining & coaching

Bureau voor persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie

Een vrouw met LEF!

Onze training LIEF of LEF, roept bij vrouwen veel herkenning op. In de gesprekken die we voeren horen we vaak: “Oh, dit gaat over mij!”. Ook vrouwen die mooie stappen in hun loopbaan hebben gezet herkennen dit. Irma van de Vorst, advocaat bij Advocaten van Oranje deelt haar verhaal met ons. We spraken met haar in café Wildschut in Amsterdam over haar ervaringen met ‘lief zijn’ en ‘lef hebben’. We legden haar een aantal vragen voor.

Irma, je bent nu advocaat/partner arbeidsrecht en HR. Daarvoor was je de eerste vrouwelijke partner bij een groot accountantskantoor. Herken jij dat je een sterke vrouw bent, en dat er situaties waren waarin je je onnodig klein maakte?

Ja, dat herken ik wel. Ik werd uitgenodigd om me aan te melden voor de selectieprocedure om partner te worden. Dat gebeurt niet zomaar. Aan een voordracht en benoeming tot partner, gaat een traject van 3 jaar vooraf. In deze periode word je intensief gevolgd en periodiek beoordeeld. Bij mezelf merkte ik dat ik allerlei twijfels over dat traject had. Bijvoorbeeld: “Kan ik dat?” en “Dat gaat me nooit lukken”. Het was ook best een stap, want als je niet door het traject komt, is er weinig toekomst meer binnen het kantoor. Maar ondanks deze twijfels en overtuigingen heb ik de stap wel gezet. Wat mij daarin geholpen heeft is om mezelf de vraag te stellen: “Wat is nou het ergste dat me kan overkomen?” Feitelijk kon me niet zoveel overkomen, hoogstens zou ik na die 3 jaar op zoek moeten naar een andere baan. Daarmee werd het probleem voor mij heel overzichtelijk en kon ik de stap zetten om me aan te melden.

Waar liep je tegenaan?

Irma van der Vorst, Antoinette Hensels, Petra van Gans

Ik liep tegen mijn eigen twijfels en overtuigingen aan. Maar ook mijn omgeving moest er volgens mij aan wennen dat er een vrouw tegenover hen zat. In mijn ogen werd ik eveneens beoordeeld op eigenschappen, waarop een man niet zo snel beoordeeld wordt. Of worden mannen ook beoordeeld op hun spontaniteit?

Wat heeft jouw geholpen om je kwaliteiten in te zetten voor de dingen die JIJ belangrijk vindt?

Toen ik eenmaal de keuze had gemaakt om het traject te gaan doorlopen, wilde ik hierin natuurlijk succesvol zijn en partner worden. Wat ik al gauw merkte is dat het niet werd beloond als ik mezelf kwetsbaar opstelde. Ik ben toen anders naar het traject gaan kijken. Ik probeerde het meer te zien als een avontuur, als een wedstrijd. Ik paste mijn communicatie aan. Ik vertelde niet meer over mijn twijfels, maar ik vertelde uitsluitend nog over de dingen die goed gingen. Mijn omzet en personeelsbestand groeiden en managerial ging het ook goed. Dat was erg positief en die zaken maakte ik krachtig zichtbaar. Mijn kwetsbaarheid mocht er overigens wel zijn, maar die deelde ik op een andere plek.

Wat heeft het je gebracht om je LEF te tonen?

Ik heb heel erg veel geleerd in deze periode. Het heeft me ook veel zekerder gemaakt. Als ik nu ergens over twijfel is het een krachtige driver om tegen mezelf te zeggen: “Kom op! Je hebt wel voor hetere vuren gestaan!”. Dat maakt de drempel heel laag om een nieuwe stap te zetten en op mezelf te vertrouwen.

Welke tips heb je voor vrouwen die willen groeien in hun loopbaan, maar met weerstand te maken krijgen?

Besef en accepteer dat je nooit ‘one of the guys’ wordt. Blijf authentiek en volg daarin steeds je eigen pad, spreek dat met jezelf af. Daarnaast helpt het erg om een worst case scenario voor ogen te hebben en tot de conclusie te komen dat dat niet het einde van de wereld is. Ook het ondervinden van weerstand hoort erbij; voel je niet persoonlijk aangevallen. Natuurlijk is het ook belangrijk om ruimte te geven aan je onzekerheden en kwetsbaarheden, maar kies zorgvuldig uit waar je dat doet. En deel je successen, laat het zien!

Een hypothetische vraag. Stel dat je destijds van de training LIEF of LEF had gehoord, had je die dan willen volgen?

Dat denk ik wel. Jullie programma sluit goed aan bij de stappen die ik heb doorlopen. Ik herken de thema’s stuk voor stuk. Wat ik ook belangrijk vind is dat de training in groepsverband wordt gegeven; je hoort dan verhalen van andere vrouwen die in dezelfde situatie zitten, die iets spannends en uitdagends willen gaan doen. Aan die verhalen van andere vrouwen zou ik heel veel hebben gehad. Nu heb ik het voor mijn gevoel wel heel erg alleen gedaan. En toch, met de wijsheid van nu. Ik zou het weer doen!Meer informatie over de training LIEF of LEF vind je hier. Je kan ook contact opnemen met:

Antoinette Hensels van Hensels Coaching: HenselsCoaching@hotmail.com / 06 24 99 02 53

of Petra van Gans: petra@sentierocoaching.nl / 06 12 16 38 56

Geen nieuws missen?

Volg Sentiero training & coaching en ontvang als eerste een e-mail met het laatste nieuws.