Sentierotraining & coaching

Bureau voor persoonlijke ontwikkeling en effectieve communicatie

Welke van je talenten zet jij in?


Wat is een talent?

Een talent is een natuurlijke begaafdheid. Je hoeft er niet voor te leren, je hebt het of je hebt het niet. En de combinatie van talenten maakt jou uniek.

Ben jij je bewust van je eigen talenten?

Vaak ben je je niet bewust van je eigen talenten. Omdat het voor jou zo normaal is om zaken op een bepaalde manier aan te pakken, zie je niet dat dat voor anderen helemaal niet zo vanzelfsprekend is. En dat jouw manier dus best bijzonder is. Jammer, want het is waardevol om je eigen talenten te kennen. Als je weet wat je talenten zijn, kan je je talenten bewust gebruiken. Je bent dan efficiënt bezig én het gaat je gemakkelijk af!

Hoe kom je er achter wat je talenten zijn?

Als je wilt weten wat jouw talenten zijn, luister dan goed naar de mensen in je omgeving. We zijn in Nederland misschien niet zo goed in het geven van complimenten, maar tussen de regels door zitten ze wel verstopt. Hoor jij wel eens opmerkingen in de zin van: “Jij doet dat altijd zo goed” of “Ooh, ik wou dat ik dat kon!”? Laat je alarmbellen rinkelen als je zulke opmerkingen hoort. Wat heb je net gedaan wat zo’n opmerking verdiende? Was het echt bijzonder? Voor jou waarschijnlijk niet. Vraag daarom na wat er zo bijzonder was aan wat je deed. Want dan wordt je bewust van je talenten.

Je kunt ook helder krijgen wat je talenten zijn door een talententest te doen. Wij deden zelf de talententest van Jane®, waarin 27 verschillende talenten worden onderscheiden. Na het doen van de test krijg je een talentendiagram, waarin je voor elk talent een score krijgt. Is de score 70% of hoger, dan heb jij dat talent. Je hebt tussen de vijf tot tien talenten. Het diagram laat ook je blinde vlek zien. Dit is een talent dat je vergeet om in te zetten, ook handig om te weten!

Zet je talenten in!

Als je je talenten kan inzetten in je werk, dan voelt het niet als werken. Heb jij bijvoorbeeld het talent om routine toe te kunnen passen, dan past een baan met terugkerende routines waarschijnlijk beter bij je dan een project waarin nieuwe paden gebaand moeten worden.

Gelukkig zie je steeds vaker dat bedrijven zich ook meer gaan richten op talenten. Waar voorheen in de beoordeling de nadruk lag op de dingen die beter kunnen, verschuift dat naar het inzetten van de talenten die je hebt. Dat geeft veel meer energie. Je richt je dan op de dingen die je goed kan en je weinig moeite kosten. En dat is veel leuker dan dingen verbeteren die je niet zo goed kan. Als je weet dat je ongeveer drie tot vier procent van je energie kunt inzetten om iets nieuws te ontwikkelen, dan kan je dat beter besteden aan je blinde vlek; het talent dat je wel hebt maar vergeet in te zetten.

Jane® talenten diagram

Het Jane® talenten diagram geeft inzicht in je talenten. Er bestaat ook een mogelijkheid om een koppeling te maken met 27 functies, zodat je ziet wat voor soort functies passen bij jouw talenten.

Meer weten?

Wij zijn opgeleid om het Jane® talentendiagram uit te leggen en de verbinding te leggen met je persoonlijke situatie. Wil je weten wat het talentendiagram voor jou kan betekenen? Stuur dan een mail aan info@sentierocoaching.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. Bellen kan ook. Petra: +31 (0) 6 12 16 38 56 of Matthijs: +31 (0) 6 55 79 56 07
Geen nieuws missen?

Volg Sentiero training & coaching en ontvang als eerste een e-mail met het laatste nieuws.